Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Moderator: Łukasz-O

Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez Slawek » 13 sie 2011, 13:29

Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3 pomimo, że miałbyć taki nowoczesny niestety już nie jest produkowany.
W dobie nadajników BBC i ABB, podczas gdy były to Mercedesy, THOMCAST'a można co najwyżej przyrównać do furmanki.
Nadajnik jest zaadoptowany do standardowej emsji A3E z DCC, ale to jak brzmi, wszyscy doskonale wiemy.
Wszystkiego jeszcze dopełnia wspanialy układ DCC, o którym już na forum pisałem, oraz źle skonfigurwany
Orban Opitmod AM - prawdopodobnie model 9400.
Chciałem wrzucić pdf-kę tego nadajnika, ale jest to na forum zabronione /tu prośba do Roberta/.
Niestety pdf-ki tej nie ma już w necie - szukałem.
Wkrótce postaram sie opisać /mam nadzieje zrozumiale/, jak ta furmanka "jeździ".
Źle wyregulowany układ DCC, powoduje chwilowe przemodulowanie, co w konsekwencji prowadzi to zrywania drgań na wyjściu nadajnika.
Objawia się to w odbiorniku charakterystycznymi zniekształceniami - tak jakby się odbiornik dusił, dławił.
Sławek
Slawek
 

Re: Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez anodowy » 24 wrz 2011, 14:04

w internecie w wielu miejscach pojawia się sprawa optimoda soleckiego jako sprawcy unikalnego brzmienia tej stacji co nie podlega dyskusji ale rozbieżności jest wiele jaki tam model pracuje. O ile obecnie produkuje sie wiele konstrucji procesorów to nie znaczy że te pracują w Solcu, trzymajmy się tego co było i być może jest nadal. Na zdjęciu widać wyraznie ze to model klasyczny Optimod AM, nawet w wersji wskazówkowej - zdjęcie zapożyczone-brak Autora ale go pozdrawiam.
link do pasjonata tych urządzeń http://www.optimod.am/
anodowy
Site Admin
 
Posty: 449
Dołączył(a): 11 sie 2011, 07:29

Re: Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez Slawek » 06 paź 2011, 18:39

am.jpg

Witam.
Patrzę na zdjęcie i własnym oczom nie wierzę.
Tam są dwa optimody ORBANA.
Jeden cyfrowy AM 9400, który widać, że właśnie pracuje, a drugi pod nim analogowy AM 9000.
Teraz pytanie, który kiedy pracuje, i jak to się przekłada na jakość wyjściową modulacji nadajnika ???
Jedynie co można zasugerować, to cyfrowy pracuje wyłącznie na dosyle cyfrowym.
AM 9400 ma też wejścia i wyjścia analogowe. Taki sam znajduje się w Raszynie.
A może pracują oba razem - szeregowo np. przy dosyle analogowym, lub optimod AM 9000 jest urządzeniem tylko rezerwowym.
Tylko czy Solec ma dosył analogowy ??? Tego nie wiem.
Sławek.
P.S. Tutaj jest link do Orbana Optimod'a AM 9400.
http://www.orban.com/products/radio/am/ ... fications/
Slawek
 

Re: Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez Kolekcjoner93 » 26 sty 2012, 23:23

Wyczytałem, że w Konstantynowie zamiast Orbana był amplifikator, który mógł być konfigurowany tylko przez akustyków z Warszawy.
A teraz pytanie; kto konfiguruje Orbana? Niewykwalifikowana obsługa, czy może jacyś ''spece''?
Kolekcjoner93
Ekspert
 
Posty: 143
Dołączył(a): 02 gru 2011, 20:27

Re: Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez zarowka_1234 » 15 lut 2012, 16:52

Słucham właśnie PR1 na długich, i jakieś 5 minut temu usłyszałem kolejną dziwną rzecz. Sygnał był w miarę silny (taki jak zawsze), a modulacja słaba (mało niskich i wysokich tonów). W pewnym momencie jakość modulacji się mocno poprawiła (w sposób płynny, tak jak by ktoś przekręcił jakiś potencjometr od niskich i wysokich).

Co do obsługi optimoda to podejrzewam że każdy ma do niego dostęp, i może przez to Solec ma "lepsze i gorsze dni".
Może spróbować by skontaktować się z jakimś pracownikiem Solca, który wiedział by co nie co na ten temat?
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez zarowka_1234 » 20 lut 2012, 18:22

Witam.
Było kiedyś napisane na forum, że PR1 chyba coś nadaje dla energetyki, jednak nie ma o tym żadnych informacji w internecie.
Dziś zupełnie przez przypadek natrafiłem na stronę, gdzie jest mniej więcej napisane co i po co nadaje Solec. Ciekawi mnie sposób, w jaki jest to nadawane (podejrzewam że cyfrowo, ale nie mam pojęcia w jaki sposób jest do modulacji dodawana ta informacja).
http://energomiar.pl/pro,115,155.html

edit:
Dalej szukając kolejnych informacji na ten temat znalazłem to:
http://energomiar.pl/upload/Referencje_ ... _Radio.pdf

http://www.steren.com.pl/rms_opis.html

http://www.steren.com.pl/wydarzenia.html

http://www.steren.com.pl/files/zastosowanie_rms.pdf
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez Slawek » 20 lut 2012, 21:36

zarowka_1234 napisał(a):Witam.
Było kiedyś napisane na forum, że PR1 chyba coś nadaje dla energetyki, jednak nie ma o tym żadnych informacji w internecie.
Dziś zupełnie przez przypadek natrafiłem na stronę, gdzie jest mniej więcej napisane co i po co nadaje Solec. Ciekawi mnie sposób, w jaki jest to nadawane (podejrzewam że cyfrowo, ale nie mam pojęcia w jaki sposób jest do modulacji dodawana ta informacja).


Do tego celu może być wykorzystywana wolno zmienna modulacja kąta, w konkretnym przypadku
Solca - modulacja fazy PM.
Modulator może być założony bezpośrednio na generatorze wzbudzającym.
Niestety nie wiem jaką sygnał ma strukturę.
Wolno zmienna modulacja kąta nie wpływa na jakość podstawowej modulacji AM,
i dla konsumenckich odbiorników radiowych jest niewidoczna.

-Sławek-
Slawek
 

Re: Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez zarowka_1234 » 21 lut 2012, 22:53

Jak duża w takim razie jest dewiacja częstotliwości? I chyba taki system wymaga bardzo dokładnego i precyzyjnego odbiornika (odbiornika RSM). Do tego całość jest zakłócona przez zmodulowany sygnał. I chyba dyskwalifikuje to wykorzystanie Solca jako dobrego wzorca częstotliwości. W dłuższym czasie (kilka minut) może i nadaje się na wzorzec, ale w układach które korzystały by ze wzorca przez okres setnej części sekundy Solec nie sprawdził by się dobrze.
Tak mi się wydaje. A jak to wygląda w rzeczywistości?
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez kevin » 26 lut 2012, 22:21

Była o tym mowa w wątku o częstotliwości wzorcowej. Trochę o tej modulacji fazowej "Głównych Energetyków" jest tu:
http://www-old.itl.waw.pl/publ/statutowe/pliki/258.pdf
kevin
 
Posty: 24
Dołączył(a): 18 gru 2011, 19:53

Re: Nadajnik THOMCAST DRM-S7HP-V3

Postprzez zarowka_1234 » 28 mar 2012, 20:34

Dzisiaj słuchając PR1 na długich gdzieś tak przed 8 przerwana została modulacja. Nadajnik nadawał samą falę nośną. Stan taki trwał kilka, może kilkanaście sekund. Natomiast dokładnie o godzinie 20:06 nadajnik nie nadawał przez ok. 5-10 sekund. Miałem akurat pod ręką drugie radio ustawione na 225kHz i podłączone do prądu więc zdążyłem je włączyć (żeby mieć pewność że to nie wina odbiornika). Drugi odbiornik również nic nie odbierał na 225kHz, natomiast nadal w tym samym momencie mogłem bez problemu odbierać inne stacje na długich. Po kilku sekundach wszystko wróciło do normy.
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Następna strona

Powrót do RCN Solec Kujawski

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość