Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Moderator: Łukasz-O

Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez giezet » 26 gru 2011, 20:56

Wiem, że jest możliwość dosyłu przez internet i łącze ISDN. Najciekawszą opcją jest dosył przez satelitę Eutelsat W3. Wszędzie czytam że stamtąd pobierają sygnał, ale jakoś nie widać PR1 w spisach (lyngsat bodajże) - nie wliczając tu znanych pozycji z Polsatu, Cyfry i kilku satelitów z drugiej strony świata. Czy ktoś wtajemniczony powie czy istnieje w ogóle szansa na odbiór dosyłu z W3 sprzętem dla "śmiertelników" ?

Szkoda że PR zniknęło wówczas z Astry. Było tak pięknie, w AC3 (Dwójka!) i do tego obrady parlamentu...
giezet
Ekspert
 
Posty: 165
Dołączył(a): 31 sty 2011, 11:40

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Slawek » 27 gru 2011, 12:56

giezet napisał(a):Czy ktoś wtajemniczony powie czy istnieje w ogóle szansa na odbiór dosyłu z W3 sprzętem dla "śmiertelników" ?


Szansa pewnie zawsze istnieje /kiedyś była taka możliwość w przypadku przekazów tv za czasów transmisji analogowych/.
Na starym Eutetelsacie /jeszcze przed W3/ za pomocą zwykłego tunera tv-sat można było odebrać /bez dźwięku/ okazjonalne
przekazy EBU.
Dżwięku nie udawało się odebrać, ponieważ w części przekazów był już cyfrowy i wpasowany w impulsy synchronizacji poziomej
/podobnie jak teletext/.
Zadżały się też przekazy z dżwiękiem na zwykłej podnośnej mono F2M 6,60 MHz /z tym, że tu stosowano różne dewiacje i preemfazy, np. przekaz z Francji był z preemfazą J17 - tego zwykły tuner nie mógł znieść, a i sama częstotliwość była też inna 5,80 MHz/, natomiast w przypadku wizji był to raczej wyłącznie negatywowy PAL /SECAM był z reguły na TELECOM'ach, ale też tylko negatywowy - "czystej" wizji pozytywowej nie spotkałem na satelicie/.
Zdaje się, że nasz rodzimy Polsat coś tylko kombinował z wizją pozytywową /impulsy synchronizacji bez zmian/ w zmyślnym systemie kodowania, zamieniając sygnał z negatywowego na pozytywowy losowo i odwrotnie, co którąś linię.
Był też polski przekaz tv na AMOS'ie /nie wiem kto go nadawał (być może Polsat), dla telewizji kablowych/ w PAL'u, w którym sama luminancja /bez impulsów synchronizacji/i chrominancja na całym obrazie była odwrócona. Pamiętam serial "Rodzina Połanieckich" nadawny w tym przekazie.
Pojawiła się era cyfrowa przekazu. Na początek nie były kodowane, zmienny był tylko SR i FEC, używano MPEG 2.
Próbkowanie było 4:2:0, a póżniej zmieniono na 4:2:2 i tu już się oglądanie i słuchanie zakończyło.

Ale to tak na marginesie, za bardzo zrobiło się OT, wracamy do tematu.

Prawdopodobnie główny dosył PR jest na transponderze B6. Nie jest wymieniony, bo jest elementem strategicznym każdego nadawcy.
Nie wiadomo, w jakim systemie jest transmitowany i kodowany.
Tajemnicą jest także lokalizacja nadajnika i anteny uplink'u, być może, że jest to któraś z anten w Raszynie.
W kwestii dosyłu panuje zatem ścisła tajemnica i poufność, do czego zobligowani są wszyscy pracownicy i współpracownicy PR.
Jako zwykli "szarzy" radiosłuchacze, na pewno nigdy się nie dowiemy gdzie są "umieszczone" dosyły radiowe i telewizyjne, nawet i też satcji komercyjnych.
Raczej też, bardzo mało prawdopodobna jest możliwość odebrania przekazu dosyłowego za pomocą zwykłego tunera DVB-S, czy też DVB-S2.
Powód jest bardzo prosty.
Znając częstotliowść downlink'u, od razu znamy częstotliwość uplink'u, ponieważ heterodyna na Eutelsatach oscyluje w granicach 2 GHz
/na plus oczywiście/.
Wniosek nasuwa się sam. Wystarczy wysłać odpowiednio silną wiązkę o właściwej częstotliwości, aby zakłóćić właściwy uplink PR i tym samym pozbawić nas całkowitej łączności /dosyłu/.
Może to zrobić każdy, kto dysponuje odpowiednią wiedzą w zakresie mikrofal oraz środkami, z terenu oświetlonego przez W3.

Jako ciekawostkę dodam, że tylko raz się spotkałem z parametrami downlink'owymi dosyłu pewnego radia z Torunia,
a najciekawsze jest to, że ulotka ta wraz częstotliwościami UKF stacji, była rozdawana /dostępna/ w Kościołach.

Pozdrawiam
-Sławek-
Slawek
 

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez giezet » 27 gru 2011, 14:03

Dziękuję Sławku za wyczerpującą odpowiedź :)
giezet
Ekspert
 
Posty: 165
Dołączył(a): 31 sty 2011, 11:40

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez node » 27 gru 2011, 19:21

Zgadzam sie z kolega Slawkiem.
To musi byc transponder B6 cytujac za SatKurierem (Analiza pojemnosci satelitow):
"TVP posiada niemal w całości na potrzeby dosyłów pełny transponder o szerokości 72 MHz na 7°E(Eutelsat W3A).
Transmisje są realizowane w zakresie od ok. 11,12 do 11,2 GHz w polazryzaji V (pionowej).
Transmisje są przeważnie FTA ale czasami TVP stosuje MPEG 4:2:2 co skutecznie ogranicza dostępność"

Faktycznie na podanej pojemnosci jest tam cala banda feeds-ow o bardzo malym Symbol Rate od 1860,2300 przez 2678 do 3200 kS/s.
Mam cicha nadzieje ze to nie modulacja 16APSK i 32APSK lecz QPSK.
Wtedy mozna by odbiornikiem wyposazonym w dobra glowice (front radiowy) probowac odebrac a moze transmisja FTA ?
Uslyszec czym napedzany jest UKF-FM pewnie w jakosci 256 kb/s.
Oficjalnie i nawet na stroncah DXerow nie ma informacji o polskim radiu na W3A.

Tom
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 134
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 16:49

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Kolekcjoner93 » 25 sty 2012, 16:49

A może PR1 dosyłany jest analogowo? :o
Kolekcjoner93
Ekspert
 
Posty: 143
Dołączył(a): 02 gru 2011, 20:27

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Slawek » 25 sty 2012, 18:55

Kolekcjoner93 napisał(a):A może PR1 dosyłany jest analogowo? :o


Może być jakaś rezerwa analogowa, choćby z powodu dwóch Optimodów
- analogowego i cyfrowego.
Ale pewności nie mam.
Wczoraj w nocy Solec bardzo ładnie było słychać w Holandii, za to w
Warszawie bardzo słabo.

Pozdrawiam
-Sławek-
Slawek
 

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Kolekcjoner93 » 25 sty 2012, 19:53

Z tego co wiem to TVP zrezygnowała z transp. B6 na W3A.
Ciekawe jak teraz jest realizowany dosył...
Kolekcjoner93
Ekspert
 
Posty: 143
Dołączył(a): 02 gru 2011, 20:27

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Marcin » 25 sty 2012, 22:26

Kolekcjoner93 napisał(a):Z tego co wiem to TVP zrezygnowała z transp. B6 na W3A.
Ciekawe jak teraz jest realizowany dosył...

Chwalipięcko napiszę, że odbierałem bezproblemowo TVP Kultura i TVP Polonia z tego satelity na malutkiej parabolce (ok 40cm).
Marcin
 

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez node » 26 sty 2012, 03:28

Marcin napisał(a):
Kolekcjoner93 napisał(a):Z tego co wiem to TVP zrezygnowała z transp. B6 na W3A.
Ciekawe jak teraz jest realizowany dosył...

Chwalipięcko napiszę, że odbierałem bezproblemowo TVP Kultura i TVP Polonia z tego satelity na malutkiej parabolce (ok 40cm).

TVP po zakonczeniu umowy z Eutelstem na W3A (moze ta wigilijna wpadka W3A miala znaczenie,nie pierwsza zreszta) - przeniosla sie na EuroBird3 33°E (transponder C4).
To są dosyły okazionalne na potrzeby studia - a regularne programy takie jak - TVP Kultura/TV Polonia sa realizowane przez wiązke TVP na SES-Astra 19.2 °E na transp. 10'861.Lub poprzez polskich operatorow platform cyfrowych na Hot-Bird 13.0 °E 11'487.

Dodajmy ze to TVP ogłosiła konkurs na dostep do pojemnosci sateliternej o min. pasmie 36 MHz - w roku 2011.
Wsrod zlozonych ofert dla TVP były dwie konkurencyjne opcje z SES-Astra i TP.
Wybrana została tansza opcja - TP - która dysponuje transponderami wlasnie na EuroBird3 33°E.
Nie jest to pierwszy nasz dosył z 33°E - w 2007 roku dla potrzeb TV4 były popełniane tam transmisje z domu wielkiego brata (edycja IV i V)
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 134
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 16:49

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Kolekcjoner93 » 26 sty 2012, 11:44

No to pewnie dosył jest za pomocą radiolinii. W końcu musi po coś być :)
Kolekcjoner93
Ekspert
 
Posty: 143
Dołączył(a): 02 gru 2011, 20:27

Następna strona

Powrót do RCN Solec Kujawski

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość