Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Moderator: Łukasz-O

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez node » 26 sty 2012, 18:44

Kolekcjoner93 napisał(a):No to pewnie dosył jest za pomocą radiolinii. W końcu musi po coś być :)

Dosył z radiolini na pewno posiada RTON Skrzyczne przez sepcyficzne warunki atmosferyczne na górze Skrzyczne.Sygnał dosyłany jest z Katowic.
Natomiast reszta osrodków TPEmitel (w tym rownież Solec Kujawski) korzysta z dosyłu poprzez Eutelsata W3A at 7.0°E.
Nie jest to standardowa transmisja audio (PID Audio) kodowana w MPEG-Layer 2 jaką zdoła odebrać dekoder DVB są to strumieniowane dane audio poprzez Multicast IP.
Solec Kujawski posiada zapasowe łącze ISDN.
Co za tym idzie kiedy rano 24.12.2011 caly UKF-FM z Polskim Radiem zamilkł Programu I i jego trafficów mozna było słuchac na falach długich.
Podobno słychać moment przełączenia źródła sygnalu pomiędzy ISDN a W3A w Solcu - kilkunasto milisekundowy "przeskok" dzwięku.

Slawek napisał(a):Wczoraj w nocy Solec bardzo ładnie było słychać w Holandii, za to w
Warszawie bardzo słabo.
-Sławek-

Szkoda ze za pomocą tej Holandii (Pieter-Tjerk) nie można dekodować on-line audycji DRM przy pomocy aplikacji DREAM (szerokość pasma DRMu to ~10 kHz)
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 134
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 16:49

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez zarowka_1234 » 26 sty 2012, 19:04

Jak UKF Programu I zamilkł? Mógłbyś coś więcej o tym napisać?
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Kolekcjoner93 » 26 sty 2012, 21:25

Natomiast reszta osrodków TPEmitel (w tym rownież Solec Kujawski)

Z tego co wiadomo to RCN Solec Kujawski należy do Polskiego Radia.
Kolekcjoner93
Ekspert
 
Posty: 143
Dołączył(a): 02 gru 2011, 20:27

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez node » 26 sty 2012, 21:33

Kolekcjoner93 napisał(a):
Natomiast reszta osrodków TPEmitel (w tym rownież Solec Kujawski)

Z tego co wiadomo to RCN Solec Kujawski należy do Polskiego Radia.

Tak,napisalem niedokladnie,mialo byc -
Natomiast reszta osrodków TPEmitel (w tym rownież Solec Kujawski - który należy do Polskiego Radia).
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 134
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 16:49

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez node » 27 sty 2012, 02:45

zarowka_1234 napisał(a):Jak UKF Programu I zamilkł? Mógłbyś coś więcej o tym napisać?

O godzinie 8:20 dnia 24.12.2011r W3A mimio ze geostacjonarny "odpłynął" ze swej pozycji 7°E.Technikom z Eutelsata udało sie problem opanować około godziny 10:15.W tym czasie cała paczka Polskiego Radia była dostepna tylko przez internet lub satelity Hot Bird.
W ośrodkach tp emitela oddalonych od stolicy przez dwie godziny była tylko nośna na UKF-FM.
Marek Niedźwiecki po 10:20 powiedział na antenie "Witamy sluchaczy sluchająych radia w radiu" a w programie pierwszym redaktor wspominał o "potęznej awarii satelity"
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 134
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 16:49

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez zarowka_1234 » 22 lut 2012, 23:04

Oglądając dziś w internecie zdjęcia Solca zastanawia mnie trzeci maszt. Na terenie RCN są dwa maszty nadawcze, i jeden mały (kilkadziesiąt metrów). Do czego służy? Solec ma dosył satelitarny, a do anteny satelitarnej nie potrzeba przecież masztu. Nie mówiąc już o dosyle linią telefoniczną.
Więc do czego ten mały maszcik?
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Slawek » 22 lut 2012, 23:25

zarowka_1234 napisał(a):Oglądając dziś w internecie zdjęcia Solca zastanawia mnie trzeci maszt. Na terenie RCN są dwa maszty nadawcze, i jeden mały (kilkadziesiąt metrów). Do czego służy? Solec ma dosył satelitarny, a do anteny satelitarnej nie potrzeba przecież masztu. Nie mówiąc już o dosyle linią telefoniczną.
Więc do czego ten mały maszcik?


Wg, tej mapy http://mapa.btsearch.pl/ jest tam BTS Plusa. Do tego też BTS-u doprowadzona jest radiolina Polkomtela.
Jedno tylko pytanie, po co komu BTS Plusa w centrum puszczy ???

-Sławek-
Ostatnio edytowano 23 lut 2012, 00:29 przez Slawek, łącznie edytowano 1 raz
Slawek
 

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Łukasz-O » 22 lut 2012, 23:57

Ta wieża pełni również funkcję obserwatorium p.poż. Na górze jest zainstalowana obrotowa kamera Nadleśnictwa. Podgląd z tej kamery ma też RCN ale nie ma możliwości jej sterowania ;)
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2101
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez zarowka_1234 » 23 lut 2012, 00:23

BTS faktycznie jest postawiony w dość dziwnym miejscu. Skorzystać z niego może chyba jedynie obsługa obiektu. Ale nie stawiali by tam BTS-a tylko dla obsługi.
Zaraz się okaże, że Solec jest równie tajemniczy jak Konstantynów :lol:

Chodź z drugiej strony zasięg BTS wynosi co najmniej 10km. A w dobrych warunkach nawet 30km. Tak więc może i z tego BTS korzystają ludzie, mieszkający wokół. A RCN Solec Kujawski znajduje się akurat mniej więcej w centralnym miejscu tych zabudowań.
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Dawas » 23 lut 2012, 09:39

Witam. Patrząc na mapy lokalizacji BTS"ów to okoliczna ludność jest pokryta zasięgiem. Ja myślę że podczas budowy RCN zrobili przetarg na zapewnienie łączności dla swoich pracowników.Może warunkiem było postawienie BTS na terenie centrum.Oprócz punktu obserwacyjnego może jeszcze jakieś inne funkcje spełnia. Kto wie :idea: :idea: :idea:
Dawas
 
Posty: 40
Dołączył(a): 02 sie 2011, 14:23
Lokalizacja: Chełmża

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RCN Solec Kujawski

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron