Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Moderator: Łukasz-O

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Marcin » 23 lut 2012, 11:18

Jakbyśmy dysponowali dokładnym zdjęciem wieży to można by próbować rozszyfrować co tam są za anteny. Mogą tam być np. przemienniki straży pożarnej czy policji.
Marcin
 

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Łukasz-O » 23 lut 2012, 14:19

Mówisz i masz ;)
P1020191.JPG
P1020380.JPG
P1020379.JPG
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2101
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Marcin » 23 lut 2012, 15:52

Ja tu widzę tylko BTSa i radiolinię - jak Sławek wcześniej pisał- Polkomtela hulającą na 23GHZ łączącą tego BTSA z innym znajdującym się prawdopodobnie na terenie bazy logistycznej w okolicy oddalonego o 11km Pędzewa :roll: .
A na czubku kamera na rotorze ;)
Marcin
 

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Bartosz » 23 lut 2012, 19:33

Gdyby nasz maszt stał do tej pory pewnie też byłby cały monitorowany (Z wieży radiolinii i nie tylko) i było by pewnie dużo kolektorów słonecznych do oświetlenia przeszkodowego ;)
Ostatnio edytowano 23 lut 2012, 19:40 przez Bartosz, łącznie edytowano 1 raz
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 427
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 14:10

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Marcin » 23 lut 2012, 19:38

Bartosz napisał(a): korektorów

To są kolektory ;)

Monitorowany by zapewne był. A może byłby bezobsługowy i tylko cieć w stróżówce by siedział?
Ciężko tak gdybać.. :roll:
Marcin
 

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez Bartosz » 23 lut 2012, 19:46

Prawdopodobnie tak by było. Już w którymś z tematów była mowa o tym ,że w tych studzienkach koło każdego odciągu były kable i prawdopodobnie miało to służyc do monitorowania. A maszt na 100% byłby monitorowany i bezobsługowy. ;) To już wchodziło w życie, gdyby tylko jeszcze postał te 2 , 3 lata :) ;)
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 427
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 14:10

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez zarowka_1234 » 16 mar 2012, 22:34

Solec posiada dosył satelitarny, dosył po linii telefonicznej ISDN oraz dosył przez internet.
A skąd w Solcu jest internet? Bo chyba nie z tej samej linii, co łącze ISDN (nie miało by to sensu, przy awarii linii nie było by ani ISDN ani internetu). A może BTS który stoi na terenie Solca ma coś wspólnego z internetem?

Optimod analogowy ma pewnie wejście i wyjście analogowe, natomiast cyfrowy jak? Syngał analogowy zmienia na cyfrowy, dostosowuje i z powrotem zmienia na analogowy, czy sygnał w cyfrowej postaci dociera do optimoda, i w cyfrowej z niego wychodzi?
Nadajnik w Solcu jest modulowany przy pomocy komputera, tak? Czy do komputera również dociera sygnał cyfrowy, czy analogowy?
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez giezet » 23 maja 2012, 20:34

Ciekawy link z wiadomo jakiego forum na temat przetargu ws nabycia sprzetu dosylowego. Zawiera kilka ciekawych szczegolow ktore moga nam znalezc odpowiedz na niejedno pytanie.

http://www2.polskieradio.pl/_repository ... /24522.pdf
giezet
Ekspert
 
Posty: 165
Dołączył(a): 31 sty 2011, 11:40

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez node » 14 cze 2012, 02:41

Solec Kujawski jest napedzany przez ten sam tor transmisyjny ktory jest dedykowany typowo dla TpEmitela (radiodyfuzji dla sieci nadajnikow UKF-FM w naszym kraju) co za tym idzie Warszawska charakterysyka Orbana - "kompresja dynamiki FM" zupelnie nie koreluje dla modulacji "modulow" AM z Solca (pamietajmy ze Solec bazuje na ukladzie DCC ktory dynamicznie "obcina" moc dla wsteg bocznych a to zalezne jest od charakterystyki zrodlowego sygnalu m.cz. a na sygnal zrodlowy ekipa Solca nie ma wplywu - 8-) )

Gdy tor transmisji - tu patrz Eutelsat - "spadnie" - Solec Kujawski natychmiast "wzdzwania sie" do Polskiego radia poprzez ISDN.
To juz wiemy kiedy nastapil pad w wigilie 12.2011' r zapanowala cisza PR w eterze - jedynie PR 1 bylo slyszalne na AM 225 kHz wykorzystujac redundancje lini ISDN.
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 134
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 16:49

Re: Dosył sygnału w RCN Solec Kujawski

Postprzez giezet » 20 cze 2012, 22:36

Ciekawe jak to z tym ISDN. Sa dwa warianty, PRI i BRI. PRI (Primary Rate Interface) to efektownie 30 kanalow B dajace razem 2MBit/s (64kbps kazdy) + sygnalizacja kanal D po 64kbps. BRI (Basic Rate Interface) to standardowo 2x kanal B po 64kbps i sygnalizacyjny kanal D po 16kbps. Jeden kanal B to efektownie jedno polaczenie telefoniczne lub danych, ewentualnie mozna je tez "polaczyc" osiagajac 128kbps.

Calkiem mozliwe ze RCN jest podpiety pod PRI, wydaje mi sie sensowne ze takiemu osrodkowi przyznaje sie prefiks numeru abonenckiego i pule numerow. Potem lokalna centrala, a sprzet dosylowy pewnie dynamicznie sie wdzwania (o ile w ogole sie wdzwania, moze byc tez linia stala non-stop) w system docelowy (i tu znow pytaine - jest magistrala S0 czy jakies inne cudo?). Nie wiem czy idzie to w PCM, ale jako ciekawostke pamietam raz jak jeszcze chodzilem do zawodowki w DE, to bylo u nas radio - debata w klasie (Deutschlandfunk, m.in. na 153 i 207 kHz) i byla ekipa inzynierow ze studia. Na stole miedzy innymi rozpoznalem NTBA (zakonczenie sieciowe), a kabel szedl przez cala szkole az do ulicy i podlaczony byl tajemniczo do skrzynki rozdzielczej naszego kochanego bylego monopolisty.

Szkoda ze nie zapytalem tych panow jak to jest realizowane. Przepraszam za spekulacje, ale takie tematy zawsze sa ciekawe :)
giezet
Ekspert
 
Posty: 165
Dołączył(a): 31 sty 2011, 11:40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RCN Solec Kujawski

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość