Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Moderator: Łukasz-O

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez giezet » 23 maja 2012, 20:32

Tak z doskoku piszac to rowniez potwierdzam ze jak na tak duza odleglosc na fali jonosferycznej brzmienie 225kHz sie polepszylo. Na moje niewyszkolone ucho sygnal ma wiecej "kopa". Szczegolnie mowe slychac wyrazniej.
giezet
Ekspert
 
Posty: 165
Dołączył(a): 31 sty 2011, 11:40

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez zarowka_1234 » 23 maja 2012, 23:34

To gdzie Solec udało ci się odebrać?
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez Daanielex » 24 maja 2012, 15:46

Tak czytam i czytam, i nie mogę się powstrzymać ;)

Panie Żarówka ;) , także słuchałem wyłączenia nadajnika na Śnieżniku R-502 :!: 8-)
Drugiego dnia na Juniorze kolegi :)

Ponoć brzmienie się polepszyło :?: Lecę grzać Zodiaka 8-)

A myśli o wyłączeniu nadajnika nie przyjmuję do wiadomości :?
Gderanie... Jeszcze nie teraz!

Ps. Jak zgrać muzykę z kasety na kompa, tak krok po kroku :mrgreen: :?:
Świetne te nagrania, Solec nawet nieźle brzmi :) ;)
Mój nick na Radiopolsce to DanieLW

Tak grał RCN KONSTANTYNÓW :idea: :idea: :idea: https://www.youtube.com/watch?v=iJ2TWr1d6lk :idea: :idea: :idea: oraz tak: https://www.youtube.com/watch?v=h__DyCyCCgY
Daanielex
Ekspert
 
Posty: 106
Dołączył(a): 10 kwi 2011, 11:53
Lokalizacja: Poznań

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez Rublik » 24 maja 2012, 18:48

Łączysz magnetofon z komputerem kablem mini-jack wpinając do złącza line-in lub mikrofonowego. Włączasz kasetę, na komputerze nagrywanie np. w Audacity i gotowe :)
Rublik
 
Posty: 24
Dołączył(a): 22 kwi 2011, 15:35

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez Daanielex » 24 maja 2012, 20:28

Dziękuję.
Trzeba sobie program ściągnąć ;) (kolego Żarówka, jakiego programu używasz, bo nagrania są świetne :) ?

Zazwyczaj robiłem odwrotnie- Nagrywałem na magnetofon z kompa 8-)
Niema to jak dobra taśma :P i sprzęt Unitry...
Ciekawa sprawa takie zgrywanie, myślę , że znajdę coś ciekawego w swoich zbiorach.

Co do brzmienia Solca, to bas faktycznie lepszy :!: :) Dam sobie głowę uciąć :P
Jednak mam wrażenie, że mocniej słyszę szum w tle :? :D

Jeśli chodzi o 'podgląd działania" układu DCC na diodach śnieżnika, to na 177kHz także wyraźnie widać pulsowanie ;)
Zaś słuchając Radzieckiego Tajfunu na 171kHz, to diody świecą "sztywno" (jenyyyy, jak ten nadajnik wali basem 8-) , mam dużo nagrań ) !
Mój nick na Radiopolsce to DanieLW

Tak grał RCN KONSTANTYNÓW :idea: :idea: :idea: https://www.youtube.com/watch?v=iJ2TWr1d6lk :idea: :idea: :idea: oraz tak: https://www.youtube.com/watch?v=h__DyCyCCgY
Daanielex
Ekspert
 
Posty: 106
Dołączył(a): 10 kwi 2011, 11:53
Lokalizacja: Poznań

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez Stefan_Opole » 24 maja 2012, 20:55

Dodam, że warto dobrze uglebić i komputer i taśmociąg, żeby się przydźwięki nie pojawiły. Osobiście nie polecam wejścia mikrofonowego, tylko line-in a do nagrywania program Goldwave. Tylko nie obrabiać korektorem graficznym i nie odszumiać nagrań proszę. Artefakty wynikające z emisji AM oraz niedoskonałości magnetycznej rejestracji dźwięku dodają im klimatu. Za 10 lat te nagrania mogą być perełkami o wielkiej wartości sentymentalnej tak, jak dzisiaj te z czasów świetności Konstantynowa:)
Stefan_Opole
 
Posty: 87
Dołączył(a): 09 lut 2012, 15:01

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez giezet » 25 maja 2012, 22:04

zarowka_1234 napisał(a):To gdzie Solec udało ci się odebrać?

Niecale 1000km na zachod od nadajnika, prawie prostopadle do osi masztow. Praktycznie w najslabszym kierunku charakterystyki systemu antenowego.

Ktokolwiek podjal decyzje o zmianach w systemie nadawczym/torze sygnalu - ten Ktos mial racje :)
giezet
Ekspert
 
Posty: 165
Dołączył(a): 31 sty 2011, 11:40

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez zarowka_1234 » 19 cze 2012, 12:53

Znalazłem dzisiaj przypadkowo temat na pewnym forum. Jest tam (szczególnie na drugiej stronie) napisane o poprawie jakości sygnału po ostatniej konserwacji.
Link: http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=22739
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez node » 19 cze 2012, 23:34

Stefan_Opole napisał(a):Dzisiaj po wielu dniach przebywania w Strefie Cienia (nawał roboty) poczytałem forum i złapałem Solec na radiu w aucie. Musze przyznać, że brzmi nieźle. Tak w ogóle orientuje się ktoś, kto robi fabryczne radia do Fiatów? Bo ktoś odwalił kawał świetnej roboty. Na UKFie gra tam, gdzie nic innego tej klasy nie chce chodzić (Sieradz) i długie fale nie dość, że fajnie brzmią to w ogóle są:)


blaupunkt
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 134
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 16:49

Re: Przerwa konserwacyjna RCN Solec Kujawski

Postprzez node » 19 cze 2012, 23:39

Daanielex napisał(a):Jeśli chodzi o 'podgląd działania" układu DCC na diodach śnieżnika, to na 177kHz także wyraźnie widać pulsowanie ;)
Zaś słuchając Radzieckiego Tajfunu na 171kHz, to diody świecą "sztywno" (jenyyyy, jak ten nadajnik wali basem 8-) , mam dużo nagrań ) !


To wynika z zasady dzialania ukladu DCC- obcina on moc wsteg bocznych jezeli tresc audycji pozwala na takie manewry.
Mnie DIORA AS952 rowniez pulsuje na 5 poziomowym wskazniku poziomu mocy
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 134
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 16:49

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RCN Solec Kujawski

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość